آییننامه مربوط به ایمن سازی و مقاوم سازی ساختمان ها
لزوم ایمن سازی و مقاوم سازی ساختمانها و در دیدی وسیع تر ایمن سازی شهرها، نکتهای نیست که بتوان به خصوص در اجرا نادیدهاش گرفت.
در این زمینه قوانین قابل توجهی وجود دارد که صرف نظر از معطل ماندن احتمالا برخی از آنها در حوزه عمل، موارد متنوعی را شامل شده و از زوایای مختلفی به مساله مقاومسازی و ایمنسازی توجه کرده است. آییننامه مربوط به ایمنسازی و مقاومسازی ساختمانها، یکی از مفاد طرح جامع در قانون برنامه چهارم توسعه و به شرح زیر است:
ایمنسازی و مقاومسازی ساختمانها و شهرها به منظور کاهش خسارات انسانی و اقتصادی ناشی از حوادث غیرمترقبه شامل:
1) کلیه سازندگان و سرمایهگذاران احداث بنا در کلیه نقاط شهری و روستایی و شهرکها و نقاط خارج از حریم شهرها و روستاها ملزم به رعایت آییننامه (ایران) در رابطه با طراحی ساختمانها و اقتصادی در مقابل زلزله میباشند. وزارت مسکن و شهرسازی مکلف به اعمال نظارت عالیه در مراحل مختلف طراحی و ساخت ساختمانها میباشد.
2) استاندارد کردن مصالح و روشهای موثر در مقاومسازی ساختمانی تا پایان برنامه چهارم و حمایت از تولیدکنندگان آنها.
3) صدور پایان کار برای ساختمانهای عمومی و مجتمعهای مسکونی آپارتمانی منوط به ارائه بیمهنامه کیفیت ساختمان میباشد.
4) صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و وزارتخانههای فرهنگ و ارشاد اسلامی ، علوم ، تحقیقات و فناوری مسکن و شهرسازی و آموزش و پرورش مکلفاند خطرات ناشی از سکونت در ساختمانهای غیرمقاوم در مقابل زلزله و لزوم رعایت اصول فنی در ساخت و سازها و نیز چگونگی مقابله با خطرات ناشی از زلزله را به مردم آموزش دهند.
5) وزارت امور اقتصادی و دارایی مکلف است با استفاده از تجارب سایر کشورها، نظام بیمه ساختمان و ابنیه در مقابل زلزله و سایر حوادث را گسترش داده و راهکارهای همگانی شدن بیمه حوادث را مشخص و مقدمات قانونی اجرای آن را فراهم نماید.
6) دولت مکلف است بازسازی و نوسازی بافتهای قدیمی شهرها و روستاها و مقاومسازی ابنیه موجود در مقابل زلزله را با استفاده از منابع داخلی و خارجی مذکور در بند <ب> ماده (12) این قانون آغاز و ترتیباتی اتخاذ نماید که حداکثر ظرف 10سال عملیات اجرایی مربوط به این امر در کل کشور خاتمه یابد.
7) وزارتخانههای نفت، نیرو، ارتباطات و فناوری اطلاعات و شرکتهای تابعه مکلفاند با استفاده از آخرین فناوریها ، سیستم خدماتی آب ، برق و گاز ، مخابرات و سوخترسانی را به گونهای ایمن سازند که در اثر بروز حوادث ، خدمترسانی مختل نگردد.
8) در صورت عدم رعایت آییننامههای مربوط یا عدم اجرای صحیح نقشههای طراحی شده توسط مهندسین مشاور یا مهندس محاسب یا سازندگان ساختمانها اعم از پیمانکار و کارفرما و مهندس ناظر مربوطه مکلف به جبران خسارت وارده به ساکنین و مالکین (در صورتی که خود مقصر نباشند) میباشند. در صورت تکرار ، پروانه کار مقصرین لغو خواهد شد.
نقل از آرونا
منبع :مقاله دات نت
.: Weblog Themes By Pichak :.