حائل های صلب
دراین حائل ها ، تغییر شکل بدنه دیوار در تماس با خاک ناچیز است لذا نیروهای وارده تابع تغییر مکان دیوار هستند. از نظر مصالح مصرفی، این دیوارها عمدتا از مصالح بنایی ، تن وبتن مسلح ساخته می یشوند. از نقطه نظر سیستم استاتیکی و نحوه انتقال نیرو ، دیوارهای صلب به صورت طره ای یا پره دار (پشت بند دار)طرح می گردند. دیوارهای صلب به عنوان المان حائل معمولی در پروژه های راهسازی ، به عنوان دیوار زیر زمین در ساختمان ها و همچنین به عنوان پایه کناری پلها کاربرد دارند؛لذا اجزا تحت اثر انواع بارها قرار می گیرند، که مهمترین آنها فشارهای جانبی خاک است.
فشار خاک
اگر شرایط تنش نقطه M در عمق h از سطح آزاد خاک ، بررسی شوند تنش قائم σv روی سطح افقی متناسب با وزن مخصوص خاک وعمق h قابل محاسبه است . اگر تنش افقی روی یک صفحه قائم در این نقطه بررسی شود (σh) بنا به تعریف ، ضریب فشار خاک در حالت سکون به صورت رابطه زیر تعریف شده است :
k0 =σh/σv
تنش قائم و افقی موجود در نقطه M
حائل های انعطاف پذیر
دراین المان ها ، تناسب هندسی و شرایط تکیه گاهی طوری است که مقدار تغییر شکلها نسبت به ابعاد حائل قابل ملاحظه است ولذا مقدار نیروهای داخلی نیز باید متناسب با این پدیده محاسبه شود .
برخی از انواع حائل های انعطاف پذیر به ترتیب عبارتند از :
- سپرها
- دیوارهای جداکننده (دیافراگم های بتنی )
- دیوارهای خاک مسلح
که در ادامه مطلب به توضیح هر کدام پرداخته شده است:
انواع دیوارهای حائل در ساختمان
در پروژه های مختلف راه وساختمان، به منظور جلوگیری از ریزش خاک یا نفوذ آب همچنین پایداری اجزای ساختمانی ، از انواع دیوارهای حائل استفاده می شود .درحالت کلی ، متناسب با جنس مصالح مصرفی ، شرایط تکیه گاهی وتناسبات هندسی این دیوارها به دو گروه صلب وانعطاف پذیر تقسیم می شوند.از نظر نوع مصالح مصرفی ، این سیستم ها با مصالح چوبی ، بنایی ، فلزی ، بتن مسلح وبتن پیش تنیده اجرا می شوند.
دیوارهای حائل به دو دسته تقسیم می شوند:
- حائل های انعطاف پذیر
- دیوارهای صلب
دیوارهای حائل انعطاف پذیر شامل موارد زیر می باشد:
- سپرها
- دیوارهای جدا کننده (دیافراگم) بتنی
- دیوار های خاک مسلح
منبع :اصول مهندسی پی
.: Weblog Themes By Pichak :.